Δευτέρα, 23 Μαρτίου 2015

«Παραγωγική» η συμμετοχή της Γέφυρα Ζωής Α.μεΑ. Δυτικού Τομέα στην ημερίδα: «Η πολιτική για την αναπηρία, η αναπηρία για την πολιτική", στο Ίδρυμα Ευγενίδου

Παραγωγική ήταν η συμμετοχή της Γέφυρας Ζωής Α.μεΑ. Δυτικού  Τομέα στην ημερίδα που διοργάνωσε η ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Κωνσταντίνα Κούνεβα
, το Ινστιτούτο "Ν. Πουλαντζάς" και το Τμήμα ΑμεΑ του ΣΥΡΙΖΑ, με θέμα «Η πολιτική για την αναπηρία, η αναπηρία για την πολιτική", που πραγματοποιήθηκε στο Ίδρυμα Ευγενίδου.

Εκπροσωπήθηκε από τον Πρόεδρο του Δ.Σ. κ. Διονύση Γουράνιο και την Αντιπρόεδρο κ. Ρούλα Τζέμη που είχαν σειρά επαφών με εκπροσώπους κρατικών φορέων και υπηρεσιακών παραγόντων για τα Α.μεΑ. και τους συμμετέχοντες στην ημερίδα υπουργούς της Κυβέρνησης.

Με τον ειδικό σύμβουλο του υπουργού Υγείας και Πρόεδρο Νεολαίας Τυφλών Ελλάδας κο. Βαγγέλη Αυγουλά

 Με την ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ κα. Κωνσταντίνα Κούνεβα που διοργάνωσε την ημερίδα 

Ακόμη, εκτός από την «Επικεφαλής» του Τμήματος ΑμεΑ του ΣΥΡΙΖΑ και εντεταλμένη Σύμβουλο για ΑμεΑ της Περιφέρειας Αττικής κ. Βιβή Τζαβαλιά, που για μία ακόμη φορά έδειξε το αμέριστο ενδιαφέρον και την συμπαράστασή της για το έργο της  Γέφυρας Ζωής Α.μεΑ. Δυτικού Τομέα, ιδιαίτερη και πολύ χρήσιμη συζήτηση έγινε με την αναπληρώτρια υπουργός Κοινωνικής Αλληλεγγύης Θεανώ Φωτίου. 

 Με την εντεταλμένη Σύμβουλο για θεματα  Α.μεΑ. της Περιφέρειας Αττικής κ. Βιβή Τζαβαλιά

Για το ασυνήθιστα μεγάλο χρόνο της συζήτησης, η κ. υπουργός ενημερώθηκε από τον κ. Διονύση Γουράνιο, για το έργο του Συλλόγου, τις ανάγκες του, όπως επίσης και για τις προσπάθειες που καταβάλλονται προκειμένου να «βελτιωθούν» οι εγκαταστάσεις εκπαίδευσης και κατάρτισης των παιδιών με ειδικές ικανότητες των κατηγοριών «νοητική υστέρηση», «φάσμα αυτισμού» και «στέρηση ακοής και ομιλίας» που απασχολούνται από 5 έως 9 μ.μ. καθημερινώς, με την συμβολή των εθελοντών ειδικών παιδαγωγών μας.
                                       Με την  Αναπληρώτρια Υπουργό Κοινωνικής Αλληλεγγύης κα. Θεανώ Φωτίου.                                                               
Συμφωνήθηκε να πραγματοποιηθεί συνάντηση στο γραφείο της κ. Φωτίου, αμέσως μετά την ψήφιση του νομοσχεδίου για την «Καταπολέμηση της Φτώχιας» και την έκδοση των σχετικών εφαρμοστικών υπουργικών αποφάσεων, ώστε να υπάρχει ο χρόνος για πλήρη ενημέρωση της, όχι μόνο για την Γέφυρα Ζωής, αλλά και τα προβλήματα των Α.μεΑ. ειδικά των κατηγοριών Α.μεΑ. με τις οποίες ασχολείται ο Σύλλογος.
                                                                                     
                             
Συνολικά η ημερίδα «Η πολιτική για την αναπηρία, η αναπηρία για την πολιτική", που πραγματοποιήθηκε στο Ίδρυμα Ευγενίδου, ήταν πολύ παραγωγική για τα Α.μεΑ. με τους συμμετέχοντες υπουργούς να δίνουν λύσεις σε αρκετά από τα  χρονίζοντα προβλήματα τους.
Τα συμπεράσματα της Ημερίδας:
Ενιαίο σύστημα για τις αναπηρικές συντάξεις - καταργείται το παράβολο στα ΚΕΠΑ
Σειρά νομοθετικών πρωτοβουλιών με ορίζοντα τη δημιουργία ενός ενιαίου συστήματος πιστοποίησης αναπηρίας, εφάμιλλο των ευρωπαϊκών εξήγγειλε ο αναπληρωτής υπουργός Κοινωνικών Ασφαλίσεων Δημήτρης Στρατούλης, μιλώντας στην ημερίδα που διοργάνωσε η ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Κωνσταντίνα Κούνεβα, το Ινστιτούτο "Ν. Πουλαντζάς" και το Τμήμα ΑμεΑ του ΣΥΡΙΖΑ, με θέμα «Η πολιτική για την αναπηρία, η αναπηρία για την πολιτική", που πραγματοποιείται στο Ίδρυμα Ευγενίδου.

Οι νομοθετικές αυτές παρεμβάσεις θα αφορούν:
Την εναρμόνιση των διατάξεων των ασφαλιστικών φορέων για την απόδοση συντάξεων αναπηρίας - Τροποποίηση της διαδικασίας παροχής προνοιακών επιδομάτων αναπηρίας, με έγκαιρη, τρίμηνη ειδοποίηση πριν από την διακοπή παροχής του επιδόματος -
Την έκδοση με απλή διοικητική πράξη των πιστοποιήσεων που αφορούν τις 43 χρόνιες παθήσεις, έτσι ώστε να μην ταλαιπωρούνται εκ νέου στα Κέντρα Πιστοποίησης Αναπηρίας (ΚΕΠΑ) οι δικαιούχοι.
Την ανασύσταση της ειδικής επιστημονικής επιτροπής του άρθρου 7, με επικεφαλής τον γενικό γραμματέα Κοινωνικών Ασφαλίσεων Γιώργο Ρωμανιά, η οποία θα επανεξετάσει, σε διαβούλευση με τους φορείς των ΑμεΑ και των γιατρών του ΕΟΠΥΥ, τον Ενιαίο Πίνακα Προσδιορισμού Ποσοστού Αναπηρίας και τον Κανονισμό Εκτίμησης Βαθμού Αναπηρίας (ΚΕΒΑ).
Την κατάργηση του παράβολου των 46,14 ευρώ για την πιστοποίηση της αναπηρίας στα ΚΕΠΑ, όχι μόνο για τους ανασφάλιστους, αλλά για το σύνολο των ασφαλισμένων, και την κάλυψή του από άλλες πηγές.
Σύμφωνα με τον αναπληρωτή υπουργό Κοινωνικών Ασφαλίσεων, «στόχος των πρωτοβουλιών αυτών αλλά και μιας σειράς άλλων παρεμβάσεων από πλευράς του υπουργείου και της κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ θα είναι να τερματιστεί ο εγκλωβισμός των ΑμεΑ στα ΚΕΠΑ, να περιοριστεί σε ολιγοήμερο χρονικό διάστημα ο απαιτούμενος χρόνος για την έκδοση των αποφάσεων, να διαμορφωθεί ένα ενιαίο σύστημα απόδοσης αναπηρικών συντάξεων για όλους τους ασφαλιστικούς φορείς αλλά και να υπάρξει σωστότερη εκπαίδευση του ιατρικού προσωπικού που συμμετέχει στις επιτροπές των ΚΕΠΑ».
Στις προβλέψεις που περιλαμβάνονται στο νομοσχέδιο για την ανθρωπιστική κρίση, με τις οποίες εξειδικεύονται οι όροι και οι προϋποθέσεις για τη χορήγηση παροχών, ρεύματος, επιδότησης ενοικίου και επιδόματος σίτισης αναφέρθηκε κατά την τοποθέτησή της στην ίδια εκδήλωση η αναπληρώτρια υπουργός Κοινωνικής Αλληλεγγύης Θεανώ Φωτίου.
Συγκεκριμένα η κ. Φωτίου ανέφερε ότι δεν θα υπολογίζονται καθόλου τα προνοιακά επιδόματα αναπηρίας στο καθαρό εισόδημα, ενώ σε ό,τι αφορά τη δωρεάν παροχή ρεύματος, άτομα και οικογένειες με ανάπηρα μέλη θα δικαιούνται αυξημένη ποσότητα, και βεβαίως μέλη με αναπηρία που είναι εξαρτώμενα από μηχανήματα που λειτουργούν με ηλεκτρικό ρεύμα θα έχουν δωρεάν παροχή ρεύματος. Στο πρόβλημα της ανεργίας, το οποίο πλήττει κατά 90% τους πολίτες με αναπηρία αναφέρθηκε από την πλευρά της, η αναπληρώτρια υπουργός για την Καταπολέμηση της Ανεργίας Ράνια Αντωνοπούλου.
Η κ. Αντωνοπούλου υποστήριξε ότι απαιτείται η εφαρμογή μας πολιτικής «καταπολέμησης των εργοδοτικών και εργασιακών προκαταλήψεων ώστε να επιτευχθεί η ανατροπή του κοινωνικού στιγματισμού ενώ σημείωσε τη σημασία της κοινωνικής οικονομίας για την κοινωνικοί επανένταξη των πολιτών με αναπηρία.
Πρότεινε τέλος την δημιουργία εθνικής τράπεζας δεδομένων, «ώστε να μην διαιωνίζεται το καθεστώς των κατακερματισμένων πολιτικών» την έκδοση «ειδικής κάρτας του πολίτη με αναπηρία καθώς και την ενίσχυση του θεσμού της στέγης υποστηριζόμενης διαβίωσης ατόμων με αναπηρία, τα οποία όπως είπε αποτελούν πάγια αιτήματα του αναπηρικού κινήματος.