Πέμπτη 29 Οκτωβρίου 2015

Οι «Μάσκες» Έπεσαν. Τα «Ανύπαρκτα» παιδιά Α.μεΑ. της Γέφυρας Ζωής στο Περιστέρι – Ρατσισμός ή «Καιάδας»;

Το Περιστέρι, είναι ίσως η μόνη πόλη στην Ελλάδα, στην οποία τα παιδιά και όχι μόνο ΑμεΑ και ειδικά αυτά που αντιμετωπίζουν προβλήματα «προσαρμογής» στην καθημερινότητά τους, όπως είναι  τα παιδιά με νοητική υστέρηση και φάσμα αυτισμού, της Γέφυρας Ζωής, δεν είναι αποδεκτά,. Με άλλα λόγια και μιλώντας «λαϊκά», χαλάνε τη σούπα, σε όσους θέλουν να παρουσιάζουν μόνο το «λαμπερό» πρόσωπο της πόλης.


Τον δρόμο της διοίκησης Παχατουρίδη, που ενώ στα λόγια εκφράζει την συμπαράστασή της στην Γέφυρα Ζωής για το έργο που επιτελεί για τα παιδιά Α.μεΑ. με νοητική υστέρηση και φάσμα αυτισμού και στην πράξη κάνει ότι είναι δυνατόν για να την απαξιώσει, ακολουθεί και τοπικό ηλεκτρονικό μέσο (Ιστοσελίδα) που επέρεται ότι είναι το κυρίαρχο μέσο στα κοινωνικά και ειδησεογραφικά ηλεκτρονικά δίκτυα στο Περιστέρι.

Για ακατανόητους, αλλά απόλυτα εξηγήσιμους λόγους, αγνοεί παντελώς, όχι την Γέφυρα Ζωής, - το έργο της το γνωρίζουν οι γονείς των παιδιών και αυτοί που πρέπει-, αλλά τα παιδιά Α.μεΑ. εκτός βέβαια των περιπτώσεων που για διάφορους λόγους πρέπει να προβληθούν μεμονωμένα σαν πρόσωπα, όπως συμβαίνει  π.χ. με όσους ανήκουν σ’ αυτή την κατηγορία συνανθρώπων μας και χρήζουν πολιτικής προβολής, κι ο νοών νοήτω.

Τελευταίο ατόπημα του συγκεκριμένου τοπικού ΜΜΕ, είναι η δημοσιογραφική κάλυψη και προβολή της τελετής κατάθεσης στεφάνων την 27η Οκτωβρίου, παραμονή της Εθνικής Επετείου, στο Μνημείο Ηρώων της Πλατείας Δημοκρατίας, ημέρα αφιερωμένη στην μαθητιώσα νεολαία και τους κοινωνικούς φορείς.

Συγκεκριμένα παρουσιάζοντας το βίντεο της εκδήλωσης, που τίμησαν με την παρουσία τους τόσο ο δήμαρχος της πόλης κ. Παχατουρίδης, αντιδήμαρχοι, δημοτικοί σύμβουλοι και κοινωνικοί και συνδικαλιστικοί φορείς, εξαφάνισε, κάνοντας «κοπτοραπτική», κάθε πλάνο και εικόνα των παιδιών  της Γέφυρας Ζωής ΑμεΑ Δυτικού Τομέα.

Η πρακτική αυτή, δεν είναι νέα. Το συγκεκριμένο ηλεκτρονικό μέσο, την ακολουθεί από την ίδρυση της Γέφυρας Ζωής, όντας το μοναδικό τοπικό ενημερωτικό μέσο που ουδέποτε έχει ασχοληθεί και παρουσιάσει κάποια, όχι από τις δραστηριότητές της, αλλά από τις δραστηριότητες των παιδιών Α.μεΑ. με φάσμα αυτισμού και νοητική υστέρηση, που με την συνδρομή των εθελοντών και την συμπαράσταση των γονιών τους αγωνίζονται να ενταχθούν στην πραγματική ζωή.


Πιθανόν, βέβαια, οι συγκεκριμένες εικόνες να «χαλούν» την εικόνα που προβάλει προς το κοινό του, ο διαχειριστής της ιστοσελίδας. Τα ίδια, όμως κάνουν και οι ελιτίστικες κοινωνίες, που κρύβουν ότι θεωρούν «δυσάρεστο» και μη αρμόζων προς αυτές ή τα «εξαφανίζουν» με οιονδήποτε τρόπο, όπως ιστορικά έχει καταγραφεί με τον «Καιάδα» των αρχαίων Σπαρτιατών.


Τέτοιες συμπεριφορές, όμως, έχουν μπει πλέον στο χρονοντούλαπο της ιστορίας και αν ο διαχειριστής του συγκεκριμένου ηλεκτρονικού μέσου θέλει να «εξαφανίσει» τα παιδιά Α.μεΑ. της πόλης, ας βρει τουλάχιστον άλλο τρόπο.


Τα «παιδιά» της Γέφυρας Ζωής, όπως και όλα τα παιδιά Α.μεΑ. είναι οι μεγαλύτεροι αγωνιστές της ζωής, τους πρέπει η επιβράβευση και η «κοινωνικοποίηση» κάθε προσπάθειας που καταβάλουν και σε κάθε περίπτωση, όσο κι αν προσπαθούν κάποιοι να τα «εξαφανίσουν» ποτέ δεν θα τα καταφέρουν.

Τουλάχιστον, αν και είναι αναφαίρετο δικαίωμά του, ο διαχειριστής της συγκεκριμένης τοπικής ιστοσελίδας, ας εξηγήσει γιατί «απαξιώνει» κάθε προσπάθεια αυτών των παιδιών έχοντας τες εξαφανίσει από την κοινωνική επικαιρότητα και τις ειδήσεις που πραγματεύεται επαγγελματικά.

Εκτός, βέβαια, αν ο ελιτισμός του, ο δικός του αλλά και της ιστοσελίδας του, του έχει βάλει και του  βάζει «περιορισμούς» στην προβολή μέχρι «λιβανισμού» της διοίκησης του Δήμου και συγκεκριμένων πολιτικών και κοινωνικών - συνδικαλιστικών φορέων και μόνο.

Εμείς δεν έχουμε τίποτα άλλο να πούμε παρά «Αιδώς Αργείοι».

Τα «παιδιά» της Γέφυρας ζωής ήταν και θα είναι πάντα αγωνιστές της ζωής και όσο κι αν προσπαθούν ορισμένοι να τα «εξαφανίσουν», θα είναι πάντα στην πρώτη γραμμή της Κοινωνίας.

Υ.Γ.: Για όποιον θέλει την «πιστοποίηση» της «εξαφάνισης» των παιδιών Α.μεΑ. από την τελετή κατάθεσης στεφάνων στο Περιστέρι την 27η Οκτωβρίου,
κλικ εδώ: https://www.youtube.com/watch?v=b9lvBTQhU6w (1.44 έως 1.46 λεπτό).

Τους ξέφυγαν οι πλάτες των παιδιών, μήπως πρέπει να «καθαρίσουν ποιο καλά το βίντεο;

Για την Γέφυρα Ζωής Α.μεΑ. Δυτικού Τομέα
Διονύσης Γουράνιος

Πρόεδρος Δ.Σ.