Παρασκευή 19 Δεκεμβρίου 2014

"Γίνεται μια ελεεινή σφαγή τα τελευταία χρόνια στα ΑΜΕΑ"

Aναδημοσίευση : dytikoslogos.gr/
 Η χαρακτηριστική ατάκα του δημοτικού συμβούλου της Λαϊκής Συσπείρωσης" Χ. Μαργανέλη "γίνεται μια ελεινή σφαγή τα τελευταία χρόνια στα ΑΜΕΑ" στο δημοτικό συμβούλιο της Πέμπτης 18 Δεκεμβρίου, νομίζω πως χαρακτηρίζει πλέον το φάσμα της ανελέιτης πολιτικής του μνημονίου και της κυβέρνησης, αναφορικά με την υπεράσπιση των ανθρώπων ΑΜΕΑ.
Ένα τεράστιο κεφάλαιο σ' αυτή τη χώρα της κρίσης, του ξεπεσμού και των απάνθρωπων συνθηκών για τα ανήμπορα άτομα, με νοητική στέρηση και αυτισμό. 
Παράδειγμα η απεγνωσμένη έκκληση του προέδρου του συλλόγου "Γέφυρα Ζωής" Δ. Γουράνιου, προς την δημοτική αρχή Περιστερίου για βοήθεια, προκειμένου όπως είπε να διατηρηθεί το χαμόγελο αυτών των παιδιών.  "Είμαστε ένας εθελοντικός φορέας για παιδιά με νοητική στέρηση και αυτισμό, αυτή τη στιγμή δεχόμαστε τεράστια πίεση για να φιλοξενήσουμε ως σύλλογος και άλλα παιδιά. 

Στο χώρο που βρισκόμαστε μπορούμε να εξυπηρετήσουμε 35-40 παιδιά ενώ οι αιτήσεις μας αυτή την στιγμή είναι 120 είμαστε ο μοναδικός σύλλογος που λειτουργεί απόγευμα και που γίνεται αφορμή να βγουν τα παιδιά από το σπίτι και να έχουν δημιουργική απασχόληση" τόνισε. Όλο το δημοτικό συμβούλιο συμφώνησε στην έκβαση λύσης, ήδη προετοιμάζεται χώρος στο 3ο δημοτικό σχολείο, υπό την επίβλεψη του ΟΣΚ και από τις αρχές του νέου έτους, θα διαμορφωθεί κατάλληλα για τα παιδιά ΑΜΕΑ. Η αντιδήμαρχος Μ. Τσιώτα πρότεινε να φιλοξενηθούν εκεί κατά τις απογευματινές ώρες και ελπίζουμε όχι προσωρινά.  
Αλλά ας δούμε σε γενικές γραμμές το πρόβλημα του αυτισμού στην χώρα μας, δεδομένου ότι ο αυτισμός «χτυπάει την πόρτα» σε 1.000 με 1.100 παιδιά από τα 100.000 που γεννιούνται στη χώρα μας κάθε χρόνο, σύμφωνα με στοιχεία της Ελληνικής Εταιρίας Προστασίας Αυτιστικών Ατόμων. Δυστυχώς σημειώνεται  η ολιγωρία του κράτους απέναντι στους πάσχοντες από αυτισμό, οι οποίοι εξακολουθούν να αντιμετωπίζονται ως «παιδιά ενός κατώτερου Θεού», παρόλο που εδώ και δύο χρόνια έχει ψηφιστεί ο Ν. 3074/12, με τον οποίο η χώρα μας κύρωσε τη Διεθνή Σύμβαση του ΟΗΕ για τα δικαιώματα των Ατόμων με Αναπηρία. Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση της εν λόγω Ομοσπονδίας, «μέχρι σήμερα καμία ουσιαστική πρόβλεψη από πλευράς Πολιτείας και πολιτικών δεν έχει υπάρξει για την προστασία των δικαιωμάτων και των Ατόμων με Αυτισμό στην υγεία, στην εκπαίδευση, στην απασχόληση και την εργασία, στις υπηρεσίες πρόνοιας, στον πολιτισμό, στον αθλητισμό και αλλού, δεν έχει υπάρξει για την δικαιωματική προσέγγιση και αντιμετώπιση και την ισότιμη ένταξη των Ατόμων με Αυτισμό στην κοινωνία, όπως ορίζεται σαφώς και ρητώς στη Διεθνή Σύμβαση του ΟΗΕ για  τα δικαιώματα των ΑμεΑ».  
Στην πόλη μας χαρακτηριστική είναι η ανακοίνωση για το θέμα της Ένωσης Γονέων Περιστερίου, η οποία  τονίζει: "Κοιτάζοντας γύρω μας, στην Ελλάδα, τι έχει γίνει έως σήμερα; Το κράτος έχει μεριμνήσει για να καλυτερεύσει, να εξασφαλίσει τα δικαιώματα, να δώσει ποιότητα στη ζωή των ΑμΕΑ; Η κοινωνία είναι ευαισθητοποιημένη; Η απάντηση είναι ΟΧΙ !!!!!! Σήμερα στην Ελλάδα του 2014 η κυβέρνηση με την αντιλαϊκή εκπαιδευτική πολιτική που εξασκεί αδιαφορεί για την Ειδική Αγωγή, για το δικαίωμα των παιδιών αυτών για μόρφωση και γνώση. Περνούν μήνες μετά την έναρξη της σχολικής χρονιάς για να λειτουργήσει ομαλά η εκπαιδευτική διαδικασία στα Ειδικά Σχολεία.
Στο Περιστέρι τρεις μήνες μετά το πρώτο κουδούνι του Σεπτέμβρη, λίγες ημέρες πριν τα Χριστούγεννα υπάρχει έλλειψη σε εκπαιδευτικό (δάσκαλος και λογοθεραπευτής) και βοηθητικό προσωπικό. Η μεταφορά των μαθητών ξεκίνησε από τον Οκτώβριο ενώ τα κτιριακά προβλήματα δεν έχουν λυθεί. Και όλα αυτά δεν συμβαίνουν φέτος αλλά συνεχώς τα τελευταία χρόνια. Στο Περιστέρι, έναν από  τους μεγαλύτερους Δήμους της χώρας μας, το δικαίωμα των παιδιών ΑμΕΑ για μόρφωση σταματά στη πρωτοβάθμια εκπαίδευση. Η απουσία Εργαστηρίου Ειδικής Επαγγελματικής Εκπαίδευσης και Κατάρτισης (Ε.Ε.Ε.Ε.Κ.)  στη πόλη μας βάζει τους μαθητές και τις οικογένειές τους σε έναν καθημερινό Γολγοθά, όπου τα παιδιά θα πρέπει να πάνε σε σχολεία όμορων Δήμων (Αιγάλεω, Ίλιον) και εκεί όμως τα προβλήματα δεν είναι λιγότερα αφού φοιτούν σε σχολεία που δεν τους χωρούν".
Η Ένωση Γονέων τονίζει ακόμα ότι είναι επιτακτική πλέον ανάγκη η κατασκευή Ε.Ε.Ε.Ε.Κ. στο Περιστέρι. Χρόνια ολόκληρα η αδιάφορη στάση του Υπουργείου Παιδείας και της Δημοτικής Αρχής στάθηκαν εμπόδια στη δημιουργία ενός τέτοιου σχολείου που θα ανακούφιζε μαθητές, γονείς και εκπαιδευτικούς. Από τον περασμένο Απρίλιο έχει κριθεί κατάλληλο το κτίριο όπου στεγαζόταν το 3ο Δημοτικό Σχολείο Περιστερίου για να γίνει η μετεγκατάσταση του Ε.Ε.Ε.Ε.Κ., ένα κτίριο όμως που χρειάζεται ορισμένες παρεμβάσεις για να ξεκινήσει η λειτουργία του. Μόλις χθες φάνηκε ένα μικρό σημάδι που μας κάνει να αισιοδοξούμε. Η μελέτη ανατέθηκε από την ΚΤΥΠ Α.Ε. (Ο.Σ.Κ.) σε μηχανικό όπου θα έχει τελειώσει έως  τέλος  Γενάρη 2015 και από εκεί θα κοστολογηθεί και θα δημοπρατηθεί το έργο. Στόχος όλων μας είναι η ανέγερση σύγχρονου σχολείου, ενός σχολείου που έχει αποφασιστεί η ανέγερσή του από το 2007".  
Συμπερασματικά το γενικότερο πλαίσιο της πολιτικής προσέγγισης και φροντίδας αυτών των παιδιών είναι  η  αδιαφορία κια μόνο η αδιαφορία  της πολιτείας. Το αποτέλεσμα είναι να υποβαθμίζεται μέρα με τη μέρα το επίπεδο ζωής των ατόμων με αυτισμό, αλλά και των οικογενειών τους που αγκομαχούν να εξασφαλίσουν τα αυτονόητα στους πάσχοντες, προσθέτοντας ένα ακόμη βάρος στους ώμους τους από τα δεκάδες προβλήματα που έχουν να αντιμετωπίσουν εξαιτίας της εφαρμογής των μνημονίων.

Γράφει η Ρούλα Τικοπούλου