Δευτέρα 13 Οκτωβρίου 2014

Στην πιο όμορφη «Γέφυρα Ζωής» – της Στέλλας Ρουσσοπούλου

 Αναδημοσίευση : http://www.vantagemag.com

Ένα όμορφο απόγευμα, παρέα με τα πιο αληθινά και φωτεινά χαμόγελα, ήταν για μένα αυτό της περασμένης Πέμπτης. Επισκέφθηκα τον σύλλογο ΑμεΑ του Δυτικού Τομέα Αθηνών, «ΓΕΦΥΡΑ ΖΩΗΣ». Εκεί είχα την ευκαιρία να συνομιλήσω με τον πρόεδρο του συλλόγου (& μέλος του Δ.Σ. της Ο.Ε.Μ.Κ.Ο.Ε), κύριο Διονύσιο Γουράνιο , που μου έδωσε τις απαραίτητες πληροφορίες για την πολύ ενδιαφέρουσα προσπάθειά τους.

  • SHARE ON EMAILSHARE ON EMAIΠότε ιδρύθηκε ο σύλλογος; Είστε ένα από τα ιδρυτικά μέλη;
Πότε ιδρύθηκε ο σύλλογος; Είστε ένα από τα ιδρυτικά μέλη;

Ο σύλλογος ιδρύθηκε το Μάρτιο του 2013, από μία παρέα γονέων και φίλων που έχουν στην οικογένειά τους άτομα με νοητική στέρηση και φάσμα αυτισμού. Αποτελώ ένα από τα ιδρυτικά μέλη του συλλόγου και πατέρας παιδιού.

Τι ήταν αυτό που σας οδήγησε εσάς και τα υπόλοιπα μέλη στην συγκρότηση αυτού του συλλόγου;
Ο λόγος για τον οποίο οδηγηθήκαμε να πάρουμε την απόφαση ίδρυσης του συλλόγου ήταν η κοινωνικοποίηση των παιδιών, αλλά και συγχρόνως η δημιουργική απασχόλησή τους τα απογεύματα, που μέχρι τότε ήταν κενά. Ο γιος μου για παράδειγμα, τα απογεύματα επιστρέφοντας από το ειδικό σχολείο ήταν προσκολλημένος μπροστά στην τηλεόραση για πολλές ώρες.

Ο σύλλογος έχει γίνει αποδεκτός από τους κάτοικος της περιοχής; Συγκεκριμένα, οι γονείς των παιδιών με Ειδικές Ανάγκες της περιοχής, υποστήριξαν το εγχείρημά σας;
Ασφαλώς. Αυτό που πρέπει να επισημανθεί είναι ότι στην αρχή του πρώτου χρόνου λειτουργίας του συλλόγου τα παιδιά ήταν μόλις 7 και μέχρι το τέλος του ίδιου χρόνου οι εγγραφές των παιδιών είχαν φθάσει τις 40. Σήμερα, η Γέφυρα Ζωής, εξυπηρετεί 6 δήμους. Αυτό και μόνο δείχνει πόσο απαραίτητα ήταν η λειτουργία ενός τέτοιου συλλόγου.
Σήμερα, πόσα παιδιά είναι εγγεγραμμένα στον σύλλογο;
45 παιδιά και οι εγγραφές συνεχίζονται καθ’όλη τη διάρκεια του χρόνου.
Τα παιδιά και οι έφηβοι έχουν τη δυνατότητα να βρίσκονται κάθε απόγευμα στον όμορφο πολυχώρο που έχετε διαμορφώσει. Τι δραστηριότητες και συγχρόνως τι δεξιότητες μπορούν να αναπτύξουν;
Τα παιδιά βρίσκονται στον ειδικά διαμορφωμένο χώρο μας, από Δευτέρα έως Παρασκευή από τις 17:00 μέχρι τις 21:00. Όλες οι δραστηριότητες γίνονται στον πολυχώρο. Τα μαθήματα και όχι οι θεραπείες -δεν μας αρέσει να χρησιμοποιούμε τη λέξη «θεραπείες»- είναι δημιουργικά. Γίνονται διάφορες διαδραστικές δράσεις, όπως είναι η μουσικοθεραπεία, χοροθεραπεία, θεατρικό παιχνίδι, γιόγκα (με τεράστια επιτυχία πραγματοποιείται το συγκεκριμένο μάθημα ), λογοθεραπεία (με ειδικό λογοθεραπευτή), εργοθεραπεία (με ειδικό εργοθεραπευτή) και ειδικό μάθημα που ξεκίνησε από πέρυσι «Μαθαίνω την πόλη μου!».
Σε αυτό το πρόγραμμα συμμετέχουν παιδιά που μπορούν να ανταπεξέλθουν. Τα παιδιά έχουν την ευκαιρία, με τη βοήθεια μιας ομάδας εθελοντών φυσικά, να μπουν σε μετρό και λεωφορεία, να κόψουν εισιτήριο, μαθαίνοντας έτσι πως να συμπεριφέρονται στα Μ.Μ.Μ. Τα περισσότερα παιδιά, δεν είχαν ζήσει την  εμπειρία να μπουν στο μετρό, πριν από την πρώτη τους επιβίβαση με τους εθελοντές της «Γέφυρας». Στα πλαίσια του ίδιου προγράμματος, πραγματοποιούνται επισκέψεις σε μουσεία και τα παιδιά πηγαίνουν θέατρο και κινηματογράφο.
Είμαι σίγουρη ότι η βοήθεια των εθελοντών κρίνεται πολύτιμη για την ομαλή και αποτελεσματική λειτουργία του συλλόγου. Πόσοι είναι οι εθελοντές αυτή τη στιγμή στη Γέφυρα Ζωής;
Οι εθελοντές είναι η «ψυχή» της Γέφυρας. Σήμερα, είναι εγγεγραμμένοι 46 εθελοντές. Πάντα υπάρχει, όμως ανάγκη εθελοντών.Πρέπει να ξεπεράσουν οι εθελοντές, σε αριθμό, τα παιδιά. Στο εξωτερικό, σε αντίστοιχους συλλόγους, αντιστοιχεί σε κάθε παιδί και ένας εθελοντής. Οι εθελοντές μας είναι απλοί άνθρωποι και όχι μόνο ειδικοί. Ωστόσο, ο σύλλογος διαθέτει ειδικό σύμβουλο ψυχικής υγείας, λογοθεραπευτή, εργοθεραπευτή, ειδικό νηπιαγωγό (γιατί υπάρχει και ομάδα νηπίων, από 4 ετών), κοινωνιολόγος, δασκάλα φωνητικής και ορθοφωνίας.
Σ” αυτό το σημείο, νομίζω, επιβάλλεται να επισημάνουμε ότι η «Γέφυρα Ζωής είναι μία ΜΚΟ. Παρόλ” αυτά, οι δράσεις του συλλόγου είναι πολλές και οι ανάγκες σαφώς πολύ περισσότερες. Θέλετε να μας μιλήσετε για τη διαδικασία ανεύρεσης πόρων;
Είναι μία ΜΚΟ. Η Γέφυρα Ζωής, χρηματοδοτείται αποκλειστικά από τις εισφορές των μελών της. Ουδέποτε έχει λάβει χρηματοδότηση από κρατικό ή δημοτικό φορέα ή προγράμματα ΕΣΠΑ. Για αυτό ακριβώς, ζητάμε τη συνεισφορά όλου του κόσμου για τη συνέχιση του έργου μας. Όταν ξεκινήσαμε την ίδρυση της «Γέφυρας», το μόνο μας εφόδιο ήταν ο ενθουσιασμός μας.
Ποια είναι τα σχέδια του συλλόγου για το προσεχές μέλλον;
Η ανάγκη που ανέκυψε για μεγαλύτερο χώρο, ήταν αυτό που μας οδήγησε στην ανεύρεση και ενοικίαση ενός καινούριου πολυχώρου 400 τ.μ. Είμαστε πολύ ενθουσιασμένοι για αυτό. Στο νέο μας κτίριο, θα εγκαινιάσουμε και ένα καινούργιο πρόγραμμα αυτόνομης διαβίωσης. Το πρόγραμμα αυτό έγινε εν όψει μνημονίου συνεργασίας που συνάψαμε με τη «Λέσχη Αρχιμαγείρων Ελλάδας». Έτσι, τα παιδιά θα έχουν την ευκαιρία να ασχοληθούν δημιουργικά και με την μαγειρική.
Συγχρόνως, ποιες είναι οι υλικές ανάγκες που προκύπτουν αυτή τη στιγμή για το σύλλογο;
Αυτή την περίοδο, λόγω της μετακόμισης σε μεγαλύτερο χώρο, οι ανάγκες της «Γέφυρας» είναι αυξημένες. Βέβαια, όλες οι υλικές ανάγκες είναι αναρτημένες στο site που διαθέτουμε (http//gefyrazwhs.blogspot.gr). Σ” αυτό το νέο μας εγχείρημα δεν έχει γίνει πάλι καμία χρηματοδότηση από την Ευρωπαϊκή Ένωση, την στιγμή που ασφαλώς υπάρχει η διάθεση από εμάς για εγκατάσταση σε δημοτικό κτίριο, αλλά μάλλον κάτι τέτοιο δεν είναι δυνατό.
Τέλος, ας φανταστούμε ότι κρατάτε στο χέρι σας ένα ραβδί. Τι είναι που θα αλλάξετε «δια μαγείας» αυτή τη στιγμή, από την σημερινή κοινωνία, με σκοπό την διευκόλυνση της ζωής Ατόμων με Ειδικές Ανάγκες;
Κάτι πολύ απλό. Να γνωρίσουν αυτά τα παιδιά, ότι είναι παιδιά ενός ανώτερου Θεού. Σίγουρα, αυτό που θα τους έδινα είναι μια ζεστή αγκαλιά, την οποία μπορούν να «γευτούν» και στη «Γέφυρα Ζωής». Δεν θέλω να αναφερθώ στις υποχρεώσεις των κυβερνώντων απέναντι σε αυτά τα παιδιά, ούτε και στα τρωτά σημεία της λειτουργίας της σημερινής κοινωνίας. Αυτό που θέλω να πω στον κόσμο είναι, ότι αυτά τα παιδιά ζουν δίπλα μας. Το μόνο που έχουμε να κάνουμε είναι να τα γνωρίσουμε.
«Η Γέφυρα Ζωής είναι μια ωραία περιπλάνηση, σχεδόν μια δραπέτευση…»Γ.Ρίτσος
*Η Στέλλα Ρουσσοπούλου είναι φοιτήτρια στο Τμήμα Επικοινωνίας και Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης του Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών.

10726727_10203669486952582_2075909364_n974695_10203669471712201_1013006959_n (1)10719001_10203669470992183_1210079244_n

10719328_10203669473912256_1674037331_n10728678_10203669475632299_1338985019_n15204849227_a7b1733ea3

Tης Στέλλας Ρουσσοπούλου