Παρασκευή 21 Ιουνίου 2013

Πανέμορφη η εκδήλωση που οργάνωσε το ίδρυμα Θεοτόκος για να γιορτάσουν το τέλος της σχολικής χρονιάς

Πανέμορφη η εκδήλωση που οργάνωσε το ίδρυμα Θεοτόκος για να γιορτάσουν το τέλος της σχολικής χρονιάς. Παρευρέθηκαν μαθητές, γονείς και πλήθος κόσμου.

Το πρόγραμμα περιελάμβανε :

Μουσικοθεατρική Δράση ''Ο λαγός και η χελώνα''



Η χορωδία των παιδιών του Ιδρύματος τραγούδησαν για τον κόσμο

Ταξίδι στον πολιτισμό της Ευρώπης - Θεατρική ομάδα

Ελληνικοί παραδοσιακοί χοροί

                                                         
  

Με την παρουσία τους τίμησαν την εκδήλωση και οι τραγουδιστές Ηλίας Βρεττος και η Ντεμυ
όπου μοίρασαν αυτόγραφα  στα παιδιά και έβγαλαν φωτογραφίες  μαζί τους

                                                                     


Και οι δυο τραγουδιστές που μίλησαν στον Αθλόδρομο αναφέρθηκαν στο γεγονός ότι η πολιτεία πρέπει να σκύψει το κεφάλι της και να εξασφαλίσει την επιβίωση αυτών των συλλόγων που με το έργο τους απαλύνουν το πρόβλημα πολλών οικογενειών










O ΗΛΙΑΣ ΒΡΕΤΤΟΣ ΚΑΙ Η ΝΤΕΜΥ  με τον ανταποκριτή του Αθλοδρομου D.G


Σε κιόσκια τα παιδιά διέθεταν στον κόσμο τις δημιουργίες τους

Το Ίδρυμα «Η ΘΕΟΤΟΚΟΣ»  είναι κοινωφελής, μη κερδοσκοπικός και μη κυβερνητικός οργανισμός και εποπτεύεται από το Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων.
                                               
Γεμάτος ο χώρος που έγινε η εκδήλωση

Ο οργανισμός εξυπηρετεί παιδιά και νέους με Νοητική Υστέρηση και άλλες αναπτυξιακές ανεπάρκειες, καθώς επίσης και τις οικογένειές τους. Στα βασικά χαρακτηριστικά του τρόπου εσωτερικής λειτουργίας και διοίκησης του Ιδρύματος συγκαταλέγονται η δημοκρατική διαδικασία λήψης αποφάσεων και η διοικητική αυτοτέλεια αυτού. Αποστολή του Ιδρύματος είναι η εκπαίδευση παιδιών και νέων.

Οι τομείς στους οποίους ειδικεύεται το Ίδρυμα είναι οι εξής:
Ειδική Αγωγή και Εκπαίδευση
Ειδική Επαγγελματική Κατάρτιση
Προώθηση στην Υποστηριζόμενη Εργασία

Το παρόν Διοικητικό Συμβούλιο του Ιδρύματος αποτελείται από τα εξής μέλη:


                         
  Με το κουστούμι ο πρόεδρος του συλλόγου    Νεόφυτος Ερωτόκριτος

Πρόεδρος: Νεόφυτος Ερωτόκριτος, Δικηγόρος, Πρώην Δήμαρχος Π. Ψυχικού

Α' Αντιπρόεδρος Δ.Σ: Παπαδάτος Ιωάννης, Διευθυντής Εντατικής Θεραπείας Νοσοκομείου Παίδων «Π.& Α. Κυριακού»

Β΄ Αντιπρόεδρος Δ.Σ: Γκέρτσου-Φασσέα Μαρία, Αντιπρόεδρος του Σωματείου «Φίλοι του Ιδρύματος Η ΘΕΟΤΟΚΟΣ»

Γενικός Γραμματέας: Μυγιάκης Γεώργιος, Οικονομολόγος

Σύμβουλος Δ.Σ: Παππά Μαρίκα, Αρχιτέκτονας

Σύμβουλος Δ.Σ: Μαριλένα Κεραμέως, Δικηγόρος

Σύμβουλος Δ.Σ: Βιζοβίτη Αικατερίνη, Επισκέπτρια Υγείας

Σύμβουλος Δ.Σ: Λιάππας Γιάννης, Καθηγητής Ψυχιατρικής

Σύμβουλος Δ.Σ: Παναγής Μιχαήλ, Γενικός Διευθυντής «Eurodrip»

ΙΣΤΟΡΙΚΌ


Το 1953 μία ομάδα γονέων ενημερώνει τη Μαρία Αλεξάνδρου Παπάγου -τότε σύζυγο πρωθυπουργού- για το πρόβλημα της νοητικής καθυστέρησης. Ζητούν την βοήθειά της για τη δημιουργία σύγχρονων κέντρων θεραπείας και εκπαίδευσης. Τα ήδη υπάρχοντα δεν επαρκούν για να καλύψουν τις ανάγκες.

Στο αγωνιώδες αίτημα των γονέων ανταποκρίνεται με (ανάλογη συναισθηματική φόρτιση και) άμεση κινητοποίηση. Απευθύνεται σε πρόσωπα, οργανισμούς, κρατικούς και ιδιωτικούς φορείς για τη χρηματοδότηση του έργου και ζητά συμβουλευτικές κατευθύνσεις από ειδικούς επιστήμονες του χώρου.

Πολύτιμος συμπαραστάτης ο ιατρός Ιωάννης Κυριακού -αργότερα Υπουργός Υγείας και Πρόνοιας- αναλαμβάνει τη θέση του Γεν. Γραμματέα του Δ.Σ. που πλαισιώνεται με πρόσωπα κοινωνικού κύρους ειδικών γνώσεων και θερμού ενδιαφέροντος για το θέμα. Το 1954 (8/9/1954) δημοσιεύεται στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως η Ιδρυτική Πράξη του Ιδρύματος.

Παράλληλα τίθεται ο θεμέλιος λίθος σε κτήμα 51 στρεμμάτων που παραχωρείται από το Δημόσιο. Ακολουθούν μακροχρόνιοι αγώνες για εξεύρεση χρημάτων για την ανέγερση του κτιριακού συγκροτήματος, τον εξοπλισμό και την ανεύρεση προσωπικού κατάλληλα εκπαιδευμένου.

Στις 8/2/1958 τριμελής επιστημονική επιτροπή απαρτιζόμενη από τα μέλη του Δ.Σ. Ανδρέα Καλούτση-Παιδοψυχίατρος, Γεώργιο Φιλιππόπουλο-Ψυχίατρο και την Αγγλίδα ψυχολόγο Φρίντα Ρασιδάκη Newman, υποβάλλ(ουν)ει σχέδιο οργανωτικής λειτουργίας του Ιδρύματος με κτιριακές λειτουργικές δομές Ιατροπαιδαγωγικού Σταθμού, Διοικητηρίου, Οικοτροφείων, Ειδικού Σχολείου και Τμήματος Μαγειρείου-Εστιάσεως- Πλυντηρίου, καθώς και Αγρόκτημα, μελλοντικούς χώρους εργασίας των εκπαιδευόμενων.

Με τις κατευθύνσεις αυτές ο Καθηγητής του Πολυτεχνείου Κυπριανός Μπίρης και οι συνεργάτες του εκπονούν τα σχέδια ενός υποδειγματικού για την εποχή του κτιριακού συγκροτήματος, το οποίο αργότερα -1962- εξοπλίζεται με σχέδια του Καθηγητού Αρχιτεκτονικής Δημητρίου Φατούρου.

Το 1963 στις 14 Νοεμβρίου και ώρα 11.30 το Ίδρυμα εγκαινιάζεται με τη μεγαλύτερη λαμπρότητα, παρουσία της τότε Βασιλίσσης Φρειδερίκης, η οποία παρίσταται και σαν Πρόεδρος της Βασιλικής Πρόνοιας που χρηματοδότησε κατά μεγάλο μέρος την κατασκευή του. Στα εγκαίνια παρευρέθησαν εκπρόσωποι της Κυβερνήσεως και ο Πολιτικός και Επιστημονικός κόσμος της εποχής.

Με ιδιαίτερη χαρά συμμετείχαν πολλοί γονείς που στήριζαν τις ελπίδες τους στο Ίδρυμα για το μέλλον των παιδιών τους.