Κυριακή 9 Ιουνίου 2013

Επιστολή οργής στην Πολιτεία – φτάνει πια ! Δεν πάει άλλο !

Την φωνή της απόγνωσης χιλιάδων ατόμων με αναπηρία, χρόνιες παθήσεις και των οικογενειών τους μεταφέρει με ανοιχτή της επιστολή η ΓΕΦΥΡΑ ΖΩΗΣ 

Προς Μέγαρο Μαξίμου.

Κοιν: Μακαριότατο Αρχιεπίσκοπο Αθηνών και Πάσης Ελλάδος κ.κ Ιερώνυμο
Πολιτικοί και Τοπικοί Φορείς – ΜΜΕ
 Αξιότιμε κ. Πρωθυπουργέ,

 Αιτία για άλλη μια φορά η κατάσταση που επικρατεί με τα ΚΕΠΑ: Το σύστημα πιστοποίησης και αξιολόγησης της αναπηρίας που εφαρμόζει η χώρα από το έτος 2011, έχει καταστεί δαμόκλειος σπάθη για τη ζωή των ατόμων με αναπηρία και χρόνιες παθήσεις και των οικογενειών τους.
Το αναπηρικό κίνημα με παρρησία, διαχρονικά έχει τοποθετηθεί με ευθύτητα απέναντι στις έκνομες πελατειακές λογικές και πρακτικές που δημιουργήθηκαν και λειτούργησαν γύρω από την πιστοποίηση της αναπηρίας, με συνέργεια και ευθύνη ασυνείδητων πολιτών, επίορκων ιατρών, δημόσιων λειτουργών και επιλησμόνων πολιτικών κάθε βαθμίδας  και ευθύνης.
 Για τον τερματισμό αυτής της κατάστασης, που αντικειμενικά έχει οδηγήσει σε συλλήβδην ενοχοποίηση των Ελλήνων και Ελληνίδων με αναπηρία και έχει αμαυρώσει τη δημόσια και κοινωνική εικόνα της αναπηρίας στη χώρα ζητούσε την αναμόρφωση του συστήματος πιστοποίησης της αναπηρίας βάσει των αρχών της δικαιωματική προσέγγισης της αναπηρίας όπως αυτά ορίζονται από τη Διεθνή Σύμβαση για τα δικαιώματα των ατόμων με αναπηρία κυρωθείσα από τη Βουλή με το ν. 4074/2012.
Το τωρινό όμως σύστημα πιστοποίησης της αναπηρίας, με τις καταστρεπτικές θεσμικές και διοικητικές αδυναμίες του, δημιουργήθηκε κάτω από την πίεση της Τρόικας και προς απαίτησή τους να μειωθούν στο ελάχιστο οι δημοσιονομικές δαπάνες που απαιτούνται για το Κοινωνικό Κράτος.
 Δυστυχώς, είναι εμφανές πλέον ότι το νέο Κέντρο Πιστοποίησης Αναπηρίας λειτούργησε ως πρόσφορο εργαλείο περικοπής κοινωνικών δαπανών που κατευθύνονται για το Δημόσιο Σύστημα Υγείας, Πρόνοιας, Κοινωνικής Ασφάλισης κ.λπ.
Εκατοντάδες πολίτες αιτούντες την πιστοποίηση αναπηρίας τους βρίσκονται σε μακροχρόνιες λίστες αναμονής των ΚΕΠΑ. 
 Εκατοντάδες πολίτες αιτούντες,  οι οποίοι θα διπλασιαστούν στο άμεσο χρονικό διάστημα με τη συνήθη τακτική των Υπουργείων, πρωτοστατούντος του Υπουργείου Οικονομικών, το οποίο απαιτεί για τη χορήγηση κοινωνικών και οικονομικών παροχών την κατάθεση αποκλειστικά γνωμάτευσης ΚΕΠΑ, ακόμα και εάν ο ενδιαφερόμενος διαθέτει Γνωμάτευση η οποία είναι σε ισχύ.
Γι’ αυτό θεωρούμε αναγκαίο,να επισημάνουμε εν συντομία τις κυριότερες θεσμικές και διοικητικές αδυναμίες του συστήματος:
Αναμένουν την πιστοποίηση της αναπηρίας τους για τη συνέχιση καταβολής της σύνταξής ή του επιδόματος αναπηρίας τους  Αυτό σημαίνει ότι την περίοδο αναμονής ζουν με μηδενικά οικονομικά μέσα.
 Αναμένουν την Γνωμάτευση Αναπηρίας τους, προκειμένου να ανανεωθεί η ασφαλιστική ικανότητα τους άμεση ή έμμεση. Πολλοί από αυτούς δεν έχουν πλήρη ιατροφαρμακευτική και νοσοκομειακή περίθαλψη παρόλο που είναι συχνοί χρήστες των υπηρεσιών υγείας.
Αναμένουν τη πιστοποίηση αναπηρίας τους, προκειμένου να καταθέσουν την Γνωμάτευση Αναπηρίας στη φορολογική δήλωση έτους 2013, αφού το Υπουργείο Οικονομικών όπως προαναφέραμε εμμένει στην παράλογη απαίτησή του για την αποκλειστική κατάθεση Γνωμάτευσης ΚΕΠΑ ακόμα και εάν ο εν δυνάμει δικαιούχος έχει Γνωμάτευση από άλλη δημόσια αρχή εν ισχύ.
Εκατοντάδες πολίτες με αναπηρία βρίσκονται εγκλωβισμένοι όχι μόνο στις λίστες αναμονής των ΚΕΠΑ, αλλά και στην αδυναμία των σχεδιαστών του συστήματος να εναρμονίσουν το διάσπαρτο και κατακερματισμένο θεσμικό πλαίσιο κοινωνικών και οικονομικών παροχών για να παραλάβουν το αναπηρικό τους αυτοκίνητο από τα τελωνεία της χώρας.
Τέλος στις χιλιάδες των αιτούντων είναι και άτομα με   αναπηρία ή χρόνια πάθηση, των οποίων η αναπηρία εκδηλώθηκε πρόσφατα και έχουν αποχωρήσει από την εργασία τους, επομένως επιβιώνουν με μηδενικά μέσα έως ότου αξιολογηθεί και πιστοποιηθεί η αναπηρία/χρόνια πάθηση και προσδιοριστεί ο βαθμός αυτής.
Πρόσφατα το υπουργείο Εργασίας προχώρησε σε νομοθετική ρύθμιση για τη συνέχιση καταβολής της σύνταξης σε όσους παραμένουν με ευθύνη της Πολιτείας στα ΚΕΠΑ, καθορίζοντας την ισχύ αυτής της διάταξης για ένα εξάμηνο, χωρίς να συμπεριληφθούν σε αυτή τη ρύθμιση οι  δικαιούχοι  επιδομάτων αναπηρίας. Η ισχύς αυτής της ελλιπούς ρύθμισης λήγει τον Οκτώβριο του 2013 λες και τα προαναφερθέντα προβλήματα θα επιλυθούν δια της μαγικής οδού.
Όπως φαίνεται, ακόμα και η επίλυση προβλημάτων και αδυναμιών που έχουν μελετηθεί από  αρμόδιους φορείς και υπηρεσιακούς παράγοντες γίνεται με τρόπο τυχαίο και αποσπασματικό.

Ελπίζουμε ότι  θα έχουμε την υποστήριξή σας για άμεση λύση 
           Μέτα τιμής
                   -ο- 
 ΠΡΟΕΔΡΟΣ της ΓΕΦΥΡΑΣ ΖΩΗΣ 
     Διονύσης Γουράνιος