Κυριακή 21 Μαΐου 2017

Το Βιβλίο Μητρότητα, η δύναμη στην αδυναμία συμπαρουσίασε ο Πρόεδρος της Γέφυρα ζωής

Παρά τη βροχή και τις κινητοποιήσεις στο POLIS ART CAFE  18-5-2017 ήρθαν πολλοί φίλοι μας αγαπημένοι για την πρώτη παρουσίαση του βιβλίου μας.
Ευχαριστούμε μέσα από την καρδιά μας τον χώρο που μας φιλοξένησε, την Kalli Laskari, τον Dionysis Goyranios, που παρουσίασαν το βιβλίο μας και την ηθοποιό Δώρα Χρυσικού, που διάβασε αποσπάσματα.
Το βιβλίο αυτό θα μπορούσε κανείς να το χαρακτηρίσει ως κάτι το πολύ ιδιαίτερο και πρωτότυπο, ίσως και διαφορετικό, καθόσον πρόκειται για έναν εξαιρετικό διάλογο ανάμεσα σε δύο ξεχωριστές γυναίκες. Η Γεωργία Τσούμπα, μητέρα δύο παιδιών διαγνωσμένα στο φάσμα του αυτισμού και η Κατερίνα Τζωρτζακάκη, ψυχολόγος συνομιλούν απλά και κατανοητά για όλα εκείνα που έχουν βιώσει. Στην πορεία, η Γεωργία θα γίνει ψυχολόγος και η Κατερίνα μητέρα, κάνοντας τα πράγματα ακόμα πιο ενδιαφέροντα!
Αντιγράφουμε κι επισημαίνουμε ένα -από τα πάρα πολλά- ενδιαφέροντα σημεία αυτού του βιβλίου: «Θεωρώ πολύ δυνατή την προσευχή που έχουν οι ομάδες αυτοβοήθειας ανθρώπων με εθισμούς. ‘Θεέ μου, δώσε μου τη δύναμη να αποδεχτώ αυτό που δεν μπορώ να αλλάξω, το κουράγιο να αλλάξω αυτό που μπορώ να ελέγξω και τη σοφία να καταλαβαίνω τη διαφορά’. Κάπως έτσι. Πρόσφατα σκέφτηκα τη δική μου τη δική μου προσευχή. ‘Θεέ μου, βοήθησέ με να έχω καθαρό μυαλό και ψυχραιμία απέναντι σε ό,τι μου φέρνει η ζωή’. Όταν λέω ‘καθαρό μυαλό’ εννοώ κυρίως σκέψη χωρίς φόβο, χωρίς περιττή αρνητικότητα.»
Η αμεσότητα του διαλόγου ανάμεσα στις δύο γυναίκες μετατρέπει τον αναγνώστη σε… ακροατή, χωρίς να υπερβάλουμε σ’ αυτό! Κάθε άνθρωπος, κι όχι μόνο όσοι έχουν κάποια περίπτωση αυτισμού για να αντιμετωπίσουν, μπορεί να κερδίσει πολλά από την ανάγνωση αυτού του βιβλίου. Η ανθρώπινη σκέψη, η μεθοδικότητα, η ψυχραιμία μα κυρίως η αγάπη αποτελούν οδηγό μέσα στις ψυχές της Γεωργίας και της Κατερίνας και δείχνουν σε όλους μας τη μεγάλη δύναμη που μπορεί κανείς να αντλήσει όταν έχει κάποιο στόχο και είναι προσηλωμένος σ’ αυτόν αλλά και το ψυχικό μεγαλείο που καμιά φορά ξεχνάμε πως έχουμε μέσα μας. 


Το βιβλίο Μητρότητα – η δύναμη στην αδυναμία των Γεωργίας Τσούμπα και Κατερίνας Τζωρτζακάκη από τις εκδόσεις ΤΟΠΟΣ, αν και δεν αποτελεί ένα αμιγώς λογοτεχνικό δημιούργημα, θα θέλαμε να το συστήσουμε ανεπιφύλακτα για όποιον επιθυμεί να διαβάσει κάτι αξιόλογο έξω βεβαίως από τα πλαίσια της λογοτεχνίας.