Πέμπτη 25 Ιουνίου 2015

“Όλοι διαφορετικοί, όλοι ίσιοι”

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΣΤΗΝ ΜΑΙΡΗ ΛΑΡΕΝΤΖΑΚΗ - ΓΚΙΩΝΗ   http://www.palmosnews.gr

Ο Διονύσης Γουράνιος Πρόεδρος του πολυχώρου της Γέφυρας Ζωής Α.μεΑ. Δυτικού Τομέα ανοίγει την καρδία του και μας μιλάει για την Γέφυρα Ζωής , για τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν ,για την ανάγκη να μείνει ανοιχτός ο Πολυχώρος και την βόηθεια που όλοι μάζι μπορούμε να προσφέρουμε !




Πως δημιουργήθηκε ο σύλλογος Α.μεΑ. ΓΕΦΥΡΑ ΖΩΗΣ;

Αυτό το όνειρο γεννήθηκε το 2012 από μια ομάδα γονέων και φίλων όπου αποφάσισε να το κάνει πραγματικότητα προσφέροντας στα παιδιά με νοητική υστέρηση και φάσμα αυτισμού ένα χώρο ψυχαγωγίας, εκπαίδευσης και στήριξης που με πολλή αγάπη, όρεξη, μεράκι και κύριο στόχο την βελτίωση της ψυχικής και κοινωνικής ζωής παιδιών και εφήβων με “ειδικές ικανότητες” δημιούργησε τη “Γέφυρα Ζωής”.

Πόσα παιδιά είναι εγγεγραμμένα;
Τα παιδιά που συμμετέχουν στις δραστηριότητές μας είναι ήδη 45.  Όμως, η λίστα αναμονής για την ένταξή τους στο πολυχώρο μας ξεπερνά τις 100 αιτήσεις και αυξάνεται συνεχώς για συμμετοχή στα διαδραστικά προγράμματα του πολυχώρο μας.

Τι ζητούν; Τι αρέσει στα παιδιά με ειδικές ικανότητες;
Όπως όλα τα παιδιά του κόσμου έτσι και αυτά τα παιδιά για εμάς είναι παιδιά ενός Ανώτερου Θεού. Ζητούν λίγο απ'το χρόνο μας, τους αρέσει πολύ ο χορός, το τραγούδι και τα δημιουργικά παιχνίδια.

Με την παροχή της φροντίδας την παροχή ψυχαγωγίας προσοχής βλέπετε διαφορά στην επικοινωνία των παιδιών;
Καθημερινά παρατηρούμε το χαμόγελο στα χείλη τους λόγω του ότι βρίσκονται σε έναν οικείο χώρο, κάνουν φίλους και κοινωνικοποιούνται.

Τι σας ζητούν οι γονείς των παιδιών όταν έρχονται για 1η φορά στον πολυχώρο;
Οι γονείς ζητούν να μπορέσουν τα παιδιά τους να βγουν έξω και να κάνουν δημιουργικά πράγματα, ξεφεύγοντας απ'τη κοινωνική “φυλακή” τους. Για τα παιδιά που δε μπορούν εύκολα να βγουν έξω, η “Γέφυρα Ζωής” δεν είναι απλά η πηγή που θα τους προσφέρει το νερό της γνώσης αλλά το δρομάκι, που θα μεγαλώσει και θα γίνει μονοπάτι για να μοιραστούν εμπειρίες με άλλα παιδιά με παρόμοια προβλήματα.  Να ζήσουν μέσα από νέες φιλίες ακόμη μεγαλύτερες νέες εμπειρίες. 

Η ένταξή τους στην ομάδα στις δραστηριότητες ποιά βοήθεια προσφέρει στα παιδιά;
Μέσα απ'τα διαδραστικά παιχνίδια τα παιδιά κοινωνικοποιούνται και χαμογελούν. Νιώθουν πως έχουν ένα στόχο. 


Ο Πολυχώρος ΓΕΦΥΡΑ ΖΩΗΣ στεγάζεται σε ενοικιαζόμενο κτίριο 200τμ καλύπτει τις ανάγκες σας;
Όχι. Ο αριθμός των μελών με τη λίστα αναμονής να αυξάνεται συνεχώς έχει δημιουργήσει την ανάγκη άμεσης μεταστέγασης του πολυχώρου μας σε ένα μεγαλύτερο κτήριο, ώστε να μπορούν να λειτουργούν περισσότερες δραστηριότητες ταυτόχρονα και να καλύπτουμε συνεχώς όλες τις ηλικιακές ομάδες. Στόχος μας είναι το ταξίδι που ξεκίνησε η “Γέφυρα Ζωής”, με πολλή ανιδιοτελή προσπάθεια και χωρίς χρηματοδότηση, να μη τελειώσει ποτέ.

Καλύπτονται τα έξοδα λειτουργίας ; πως;
Τα έξοδα λειτουργίας μας δε καλύπτονται. Υπάρχει μια συμβολική συμμετοχή των μελών μας που ανέρχεται στα 20€ μηνιαίως ( για τα νερά, τους χυμούς και διάφορα σνακ που προσφέρονται κατά τη διάρκεια της παραμονής τους στο πολυχώρο) τα οποία δε φτάνουν για να καλύψουν τις ανάγκες μας.  Έτσι το μεγαλύτερο βάρος πέφτει στα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου τα οποία μέχρι και σήμερα καλύπτουνε με μεγάλη δυσκολία τα έξοδα του πολυχώρου τα οποία αυξάνονται συνεχώς.

Παρέχετε άριστες υπηρεσίες εξειδικευμένες από ομάδες εθελοντών επιστημόνων και απλών εθελοντών. Πόσο σημαντική είναι η προσφορά τους για τον σύλλογό σας;
Η “Γέφυρα Ζωής” έχει στο δυναμικό της μια άριστα καταρτισμένη ομάδα εθελοντών που αποτελείται από ψυχολόγους, κοινωνικούς λειτουργούς, ειδικούς παιδαγωγούς, καθηγητές χορού, μουσικούς, καθηγητές πληροφορικής, ζαχαροπλάστες μέλη του Chef Club Ελλάδος και φυσικά τους απλούς εθελοντές μας που είναι πλάι μας καθημερινά και χωρίς αυτούς η “Γέφυρα Ζωής” δε θα μπορούσε να λειτουργήσει.  Τους ευχαριστούμε μέσα απ'τα βάθη της καρδιάς μας για  τη προσφορά τους.

Τι σας εκπλήσσει στη συμπεριφορά των παιδιών στον χώρο στην επικοινωνία ;
Η λαχτάρα τους για παιχνίδι, η επικοινωνία και το πόσο διαφορετικά παιδιά είναι μπαίνοντας στο πολυχώρο της “Γέφυρας Ζωής”. 
 
Σας υποστηρίζει κάποιος δημόσιος φορέας;
Ως αυτή τη στιγμή που μιλάμε, ο μόνος φορέας που έχει δείξει πραγματικό ενδιαφέρον είναι ο δήμαρχος Χαϊδαρίου κος Μιχάλης Σελέκος με σύσσωμο όλο το Δημοτικό Συμβούλιο. Επίσης απ'τη πρώτη στιγμή έχει εκδηλώσει ενδιαφέρον ο Αντιπεριφερειάρχης Δυτικού Τομέα Ατιικής ο κος Σπύρος Τζόκας που μαζί με την εντεταγμένη ειδική σύμβουλο αναπηρίας της Περιφέρειας Αττικής κα Βιβή Τζαβαλιά προσπαθούν με όλες τους τις δυνάμεις να βοηθήσουν τη “Γέφυρα Ζωής” ώστε να παραμείνει ανοιχτή.

Είναι η μουσικοθεραπεία απαραίτητη στην βελτίωση της υγείας των παιδιών;
Η μουσικοθεραπεία είναι ένα απ'τα πιο σημαντικά διαδραστικά προγράμματα που γίνονται στο πολυχώρο μας. Τα αποτελέσματα είναι εμφανή στα παιδιά που παίρνουν μέρος στο μάθημα αυτό.

Έχουμε δει ταλαντούχα παιδιά Α.με.Α να ξεχωρίζουν στον χορό στον αθλητισμό στο θέατρο έχετε κάποιο ταλέντο στην ΓΕΦΥΡΑ ΖΩΗΣ ;
Έχουμε. Όπως προείπαμε, είναι παιδιά ενός Ανώτερου Θεού γι'αυτό και στη “Γέφυρα Ζωής” έχει δημιουργηθεί για πρώτη φορά στην Ελλάδα ομάδα Zumba, ομάδα ζαχαροπλαστικής, ομάδα Υoga με νέες και νέους με νοητική υστέρηση.

Ένα αγαπημένο - φροντισμένο παιδί από το σπίτι φαίνεται με την πρώτη ματιά;
Απάντηση: Με τη πρώτη ματιά μπορεί να φανεί. Τα παιδιά αυτά είναι ιδιαίτερα. Στο φαγητό, στο σπίτι, στο σχολείο. Αυτά τα παιδιά έχουν ανάγκη από μια στοργική αγκαλιά και μια τρυφερή ματιά για να νιώσουν σιγουριά. Όσα πιο πολλά δάκρυα στοίχησε ένα παιδί στα μάτια της μητέρας του τόσο πιο αγαπημένο είναι στη καρδιά της.

Το ταξίδι της ΓΕΦΥΡΑΣ ΖΩΗΣ έχει καλό καπετάνιο; Ούριο άνεμο;
Ο καλός καπετάνιος στη φουρτούνα φαίνεται, λέει σοφά ο λαός μας. Χωρίς όμως τα μέλη του Δ.Σ αλλά και τους εθελοντές μας δε θα μπορούσε να ξεκινήσει αυτό το ταξίδι.  Όλοι μαζί συνταξιδιώτες ο καθένας απ'το δικό του μετερίζι σε αυτό το όνειρο ζωής μόνο το ταξίδι έχει αξία και σημασία. Ο προορισμός του είναι να γίνει γέφυρα που θα διασφαλίσει ούριο άνεμο για όλα τα παιδιά και τους νέους με νοητική υστέρηση και φάσμα αυτισμού. Θα είναι μεγάλη μας χαρά να γίνεται κι εσείς συνοδοιπόροι μας σε αυτό το ιδιαίτερο αλλά παράλληλα υπέροχο ταξίδι μας.
Μπορούμε να προσφέρουμε τι χρειάζεστε ;
Η βοήθειά σας είναι απαραίτητη με οποιονδήποτε τρόπο. Μέσω οικονομικής στήριξης; Μέσω υλικής δωρεάς; Και η πιο μικρή ενίσχυση είναι πολύ σημαντική για εμάς. Μεγαλύτερος στόχος για τη “Γέφυρα Ζωής” είναι να υπάρχει συνέχεια. Με απλά λόγια, για το αύριο που ξημερώνει για τα παιδιά μας, ο εθελοντικός πολυχώρος να καταφέρει να συνεχίσει.  


Για του λόγου το αληθές πραγματοποιούμε μία ανθρωπιστική εκδήλωση, η οποία θα λάβει χώρα στις 29/6/2015 στο Frangelico (Ποσειδώνος 35, Άλιμος) και ώρα 21:00.  Σας περιμένουμε όλους.  
Όλα τα έσοδα θα διατεθούν για τις ανάγκες της “Γέφυρας Ζωής”. 

Το Περιστέρι αγκάλιασε τη ΓΕΦΥΡΑ ΖΩΗΣ Α.με.Α του Δυτικού Τομέα ;
Αν μιλάμε για τους απλούς πολίτες, ναι. Αν μιλάμε για Δημοτικά και πολιτικά πρόσωπα, η απάντηση είναι όχι. Μόνο για το φαίνεσθε. Χωρίς ουσία.

Ποιά τα αιτήματά σας στον Δήμο Περιστερίου; είναι αρωγός στο έργο σας;
Στο ξεκίνημά μας φάνηκε πως κάτι μπορούσε να γίνει. Στο αίτημα όμως, ζωής για εμάς, για να καλύψει μέρος των λειτουργικών εξόδων του πολυχώρου μας με το “τεράστιο ποσό” των 8,000€ ετησίως δυστυχώς η απάντηση ήταν αρνητική. Το αίτημά μας παρουσιάσθηκε περισσότερες από δύο φορές στο Δημοτικό Συμβούλιο της πόλης, στις οποίες παρότι σημειώθηκε η ομόφωνη συναίνεση και συμπαράσταση όλων των δημοτικών παρατάξεων. Η Διοίκηση Παχατουρίδη δήλωνε ότι θα προβεί στην ικανοποίησή του. Η μη υλοποίηση του αιτήματός μας δείχνει την σκληράδα της γραφειοκρατίας του Δήμου, παρά την εκπεφρασμένη άποψη της Διοίκησης Παχατουρίδη να ικανοποιήσει το αίτημά μας.

* Για την ιστορία, ακόμη, να θυμίσουμε τον «Καιάδα» της αρχαίας Σπάρτης. Σύμφωνα με τις έως τώρα αναφορές, στον «Καιάδα», ένα βαθύ ρέμα έριχναν οι αρχαίοι Σπαρτιάτες όλους όσους είχαν προβλήματα μη ιάσιμων ασθενειών, κινητικά ή ψυχικά νοσήματα ή εκ γενετής αδυναμίες, κάτι αντίστοιχο με αυτό που σήμερα ονομάζουμε «Άτομα με Ειδικές Ανάγκες» (Α.με.Α). Πετύχαιναν έτσι την κάθαρση της φυλής και ταυτόχρονα δεν δαπανούσαν τίποτα για την ανατροφή, συντήρηση και μόρφωση τους. Τόσο απλή ήταν η λύση που είχαν επιλέξει…   

Ποιό το δικό σας όραμα;
 Όραμα της “Γέφυρας Ζωής” είναι να κινητοποιήσει τον κόσμο  μέσω της ειλικρινούς ενημέρωσης καθώς και της ευαισθητοποίησης του κοινωνικού συνόλου προς όφελος αυτών των παιδιών, ώστε να δημιουργηθούν κι άλλες Γέφυρες Ζωής με τις απαραίτητες δομές για την ψυχαγωγία και την υποστήριξή των παιδιών και νέων με νοητική υστέρηση – φάσμα αυτισμού.

Τι προσμένετε από την πολιτεία και από τους ενεργούς ευαίσθητους πολίτες ;
Απ'τη πολιτεία προσμένουμε να δώσει αυτά που δικαιούται εδώ και τόσα χρόνια η κοινότητα των Α.με.Α και να μπορέσει το “Όλοι διαφορετικοί, όλοι ίσιοι” επιτέλους να πάρει σάρκα και οστά. Οι πολίτες έχουν δείξει την ευαισθησία τους και ειδικά σε ότι αφορά τα παιδιά και νέους με “ειδικές ικανότητες” και πολλές φορές δίνουν λύσεις με τρόπο ισχυρότερο από αυτό που θα έπρεπε να έχει δώσει η πολιτεία. Κλείνοντας, θέλουμε να σας καλέσουμε όλους να έρθετε να γνωρίσετε τα υπέροχα παιδιά μας. Να δώσετε λίγο απ'το χρόνο σας, και το μόνο σίγουρο είναι ότι θα πάρετε αγάπη από τα παιδιά αυτά που τη μοιράζουν τόσο απλόχερα σε όλους μας χωρίς αντάλλαγμα. Είναι καιρός να τα γνωρίσετε καλύτερα.


Τόσο απλά....