Παρασκευή 9 Αυγούστου 2013

Ρατσισμός και αναπηρία ... το ξέρουμε και το ακούμε συχνά ...

Ρατσισμός, τη λέξη όλη την ξέρουμε και την ακούμε συχνά , χωρίς να ξέρουμε την ακριβή σημασία της , την έχουμε συνδέσει με κάποιον που καταφέρεται ενάντια σε κάποιον άλλον που έχει άλλo
χρώμα άλλης εθνικότητας άλλης θρησκείας , και όμως υπάρχει και κάτι άλλο τα ΑΜΕΑ.

Οι άνθρωποι με αναπηρία αποτελούν περίπου το 10% με 13% του πληθυσμού και συμμετέχουν ενεργά στην κοινωνία.

Aυτά τα άτομα που όποιος έχει στην οικογενειατου νιώθει την απομόνωση από το κοινωνικό σύνολο χάνει συχνά τους φίλους του ακόμα ακόμα και τους συγγενής .αλλά και η κοινωνία δεν πάει πίσω περνάς στο δρόμο με το παιδί σου που είναι Α.Μ.Ε.Α. και σε κοιτάνε με περιέργεια λες και κατέβηκες από άλλων πλανήτη .και αυτό γιατί λείπι η παιδεία .

Ποτέ δεν έχω ακούσει κάποιον γονιό να πει στο παιδί του ότι υπάρχουν και αυτά τα άτομα και ότι μπορεί από κάποιο ατυχές συμβάν να πάθη κάτι που θα τον καθηλώσει σε αναπηρικό αμαξήδιο .

Θυμάμαι Πάρα πολλές φορές όταν περπατούσα στον δρόμο κάποιες κυρίες μιας κάποιας ηλικίας κοίταζαν επιδεικτικά και σταυροκοπιόντουσαν αυτό σημαίνει ελιψή παιδείας γιαυτό θα πρέπει στα σχολεία να αφιερώνουν μια ώρα και να ενημερώνουν τα παιδιά ότι υπάρχουν και τα Α.Μ.Ε.Α αλλά στα σχολεία το μόνο που δεν μαθαίνουν είναι η κοινωνικοποίηση ;

Είναι και πάρα πολλά άλλα δυστυχώς. ο ρατσισμός υπάρχει παντού στα δημόσια κτήρια –στους δήμους –στης εκκλησίες –στης παραλίες –και σε πολλά καταστήματα,λες και τα Α.Μ.Ε.Α δεν είναι ενεργή πολίτες δεν είναι αγοραστικό κοινό –δεν είναι χριστιανοί .

Σε όσα δημόσια κτήρια υπάρχουν ράμπες δεν υπάρχει σήμα για να παρκάρουν αναπηρικά αυτοκίνητα ,αλλά και να υπάρχουν …πάντα κάποιος έξυπνος θα παρκάρει ,με αποτέλεσμα να μη μπορεί κάποιος Α.Μ.Ε.Α.να εξυπηρετηθεί.

Αλλά και στους δήμους τα ίδια ενώ θα έπρεπε να υπάρχει καταγραφή τον ατόμων με αναπηρία που υπάρχουν στον εκαστοτε δήμο ούτε αυτό γίνεται ενώ όταν πρόκειται για ψήφο υπάρχουν η εκλογική κατάλογοι. δυστυχώς ελπίζω και εύχομαι τώρα με τον Καλλικράτη να γίνουν κάποιες αλλαγές που θα βοηθήσουν και τα Α.Μ.Ε.Α.

Αρθρογραφία - ΧΕΡΟΥΒΕΙΜ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ